Napelemes rendszerek hőkamerás vizsgálata


Napelemes rendszerek hőkamerás vizsgálata


napelem_hokamera2Alapvetően két oka van a napelemes rendszerek felülvizsgálatának: biztonság és a teljesítmény ellenőrzése. A napelemek a legnagyobb teljesítményüket teljes napsütésben adják le. Hőkamerás vizsgálattal a rendszer méretétől függetlenül érintés mentesen és hatékonyan vizsgálható. A modulok hibái a hőképeken egyszerűen felismerhetők így biztosítva a biztonságos működést és a maximális teljesítményt.

napelem_hokamera3Egy napelemes rendszer lelke maga a napelem cella, ami a nap energiáját elektromos árammá alakítja át. Általában a cellák sorokba rendezve egy modulon helyezkednek el. Ezek a modulok pedig soros vagy párhuzamos módon össze vannak kötve és a megtermelt egyenáramot akkumulátorba, egy inverteren keresztül váltakozó árammá alakítva a fogyasztók felé vagy a hálózatba táplálja. Tehát a maximális hatásfok elérése szempontjából a legfontosabb, hogy egy modul a maximális áramerősséget tudjon előállítani vagyis minden cella megfelelően üzemeljen. Egy modul a napenergia kb. 17- 20 %-át alakítja át egyenárammá a többi 80- 83 % hőenergia formájában jelenik meg. A meghibásodások általában a cellák túlmelegedésével ezáltal hatásfokcsökkenéssel járnak. A túlmelegedések hatása az élettartam csökkenését vonja maga után – hosszú távon az üzemi hőmérséklettől 10 °C-nál magasabb hőmérséklet túllépés 50%-kal csökkenti a cellák élettartamát – valamint a tűzveszély lehetősége is fokozottan fennáll a túlhevülés hatására. Egy cella meghibásodása esetén tehát az adott sor alacsony áramerőssége rontja a modul- és ezzel együtt a rendszer hatásfokát is, mivel a termelt áramerősséget az adott sor leggyengébb cellájának teljesítménye határozza meg.

napelem_hokamera4A termográfia segítségével kvalitatív mérések elvégzésére van lehetőség, minőségileg vizsgálhatók az egyes cellák, modulok és a rendszeren belül lévő egyéb elektromos berendezések. Tehát a hibafeltárás fontos a rendszer optimális működése szempontjából a felhasználónak és a kivitelezőnek egyaránt – a vizsgálattal könnyen és gyorsan feltárhatók az esetleges hibák – és a hőképek alapján a garancia érvényesítése a gyártó cég felé is megalapozott.

Hőkamerás vizsgálattal kimutatható hibák:

  • szerelési hibák
  • hibás Bypass diódák
  • érintkezési hibák és rövidzárlatok a napelemes cellákban
  • beszivárgó nedvesség, szennyeződés
  • üresjáratban lévő, és nem csatlakozó modulok
  • eltérés, azaz teljesítményveszteség az egyes modulok eltérő teljesítménye miatt