Napelemes rendszer szerelése, telepítése. Kivitelezés.


Napelemes rendszer szerelése, telepítése. Kivitelezés.


napelem_szereles1

Hogy zajlik pontosan a napelemek és az inverter szerelése cégünknél.?

Első lépésként mindig egyeztetjük a ügyfeleinkkel a helyszíni felmerés alapján megbeszélt, majd az árajánlatban és a szerződésben rögzített napelemes rendszer felépítést. Meghatározzuk az inverter pontos helyét, a vezetékezés kialakítást, napelemek kiosztását és elhelyezését a tetőn vagy a már kész tartószerkezeten.

napelem_szereles2

napelem_szereles3Ezek után kollégáink két külön csapatban dolgozva elkezdik a tartószerkezet összeállítását és az elektromos szereléseket. Természetesen ha lehetőség van rá ezt is folyamatosan egyeztetve a megrendelővel, hogy minden apró dolog oda kerüljön ahol a legmegfelelőbb helyen van.

Az elektromos szerelés magában foglalja a mérőhely esetleges átalakítását, ha szükség van rá a szabványosítást. Az oda-vissza mérő óra felszerelését már az áramszolgáltató emberi végzik a Háztartári Méretű Kis Erőmű – HMKE üzembe helyezésé és készre jelentése után, egy önnel egyeztetett időpontban. Az inverter felszerelése és üzembe helyezése csak a napelemek felszerelése után történik meg, a kábelezés és érintésvédelmi mérések után.

Eközben zajlik a tartószerkezet kiépítése ami a tető és cserepek típusától függően változat. Egy ferde, cserepes tetőnél első körben a tetőkapók behelyezése történik meg, amit a sínek felhelyezés, szintezése és végül a kábelezés követ. Ugyan ez a menetrend földre telepítés vagy egy lapostetős tartószerkezet összeállításánál is, de természetesen más anyagokból és technológiával.

napelem_szereles4

Ha készen vagyunk a kábelezéssel és a tartószerkezet is síkban áll akkor következhet a napelemek felszerelése és csatlakoztatása a kialakított elektromos végpontokhoz. Itt is nagyon sok mindenre kell figyelni, de a legfontosabb, hogy elkerüljünk minden árnyékot, beleértve akár a kémény vagy környezők fák árnyékait és mint az egész munkafolyamatnál. Itt akár centiken múlhat ügyfeleink elégedettsége ezért ezt a munkafolyamatot is folyamatos egyeztetés mellett végezzük. Az általános igazság, hogy napelemet árnyékos helyre telepíteni nem érdemes, mert lehetséges, hogy egy napelem elhagyásával akár többlet hozamra is szert tehetünk.

napelem_szereles6

A napelemek rögzítése után és a tartószerkezet készre szerelését követően, már csak az inverter üzembe helyezése van hátra. Elvégezzük a próba méréseket és bekapcsoljuk az invertert. Ezt egy rövid próba üzem követ míg kollégáink összetakarítanak és egyeztetnek a megrendelővel, hogy mindent rendben találta-e. napelem-referenciak-117Ha minden rendben van akkor egy kis fejtágítás következik, melyben elmagyarázzuk az inverter használatát, segítünk az esetleges internetes kapcsolat beállításában és a termék regisztrációkban, hogy a garanciával is minden rendben legyen.

Felmerülő igény esetén, mikor már egy ideje működik a rendszer és minden napelem üzem meleg, elvégzünk egy hőkamerás rendszervizsgálatot. napelem_hokamera1Egy ilyen mérésnek az a célja, hogy feltárja az esetleges napelem belüli cella hibákat amik eleinte csak olyan kis teljesítmény vesztést jelentenek ami egy komplett rendszernél még nem észrevehető, de a későbbiekben akár problémát is okozhat. Szerencsére meg kell nyugtatnom önöket, mert ilyennel még csak teszt körülmények közt találkoztunk. Ami szerencsére teljesen normális dolog, ha az ember minőségi napelemmel dolgozik, amit már a gyártás során egyenként tesztelnek és bevizsgálnak.