Napelemes rendszer megtérülésének kiszámítása


Napelemes rendszer megtérülésének kiszámítása


Egy napelemes rendszer megtérülésének kiszámításakor sok tényezőt figyelembe kell venni, de nagyrészt elmondhatjuk, hogy mindenféle támogatás nélkül egy háztartási rendszernél a megtérülési idő 10év körül mozog. Nagyobb beruházásnál ez akár a felére is lecsökkenhet.

A pontos megtérülési idő meghatározása nagyrészt leegyszerűsíthető 1-2 alapszámításra, amihez szükséges a napelemes rendszer komplett ára, teljesítménye és az adott helyre vonatkozó napsütése órák száma.

Nagyon sokan kicsit szépítenek ezeken a számításokon és ezért mi nem tettünk fel ide saját kalkulátort. Ehelyett segítünk önnek kiszámolni a megfelelő értékeket egy hivatalosan elfogadott kalkulátorral.

Ahhoz, hogy megkapjuk a korrekt számokat 2 weblapot kell felkeresnünk és ezek segítségével egy általánosan elfogadott értéket kaphatunk ami mellőz mindenféle apró trükköt amivel jobb fényben tüntethetnék fel az ön napelemes rendszerének a megtérülését.

  • Először számítsuk ki a lenti linken található kalkulátorral az 1 KWp – teljesítményű napelemes rendszer éves termelését. Itt a mai korszerű invertereket, napelemeket és rendszereket tekintve nyugodtan állítsuk kicsit kisebbre a rendszer becsült veszteségét (Estimated system losses). Jobb inverterkel ez akár lemehet 5%-ra, de 10%-nál sosem lesz rosszabb.

http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

  • Rendszereink árát megtalálja a rendszerek menüpont alatt.
  • Ha ezzel megvagyunk, akkor a kapott értéket a következő linken található kalkulátorba beillesztve kiszámolhatjuk a napelemes rendszerünk, befektetésünk megtérülését.

http://www.manap.hu/napelem-megterules-szamitas.html

Ha nem boldogul a számításokkal kérje kollégánk segítségét a kapcsolat menüpont alatt.